Biografie

Sopraan Esther Kouwenhoven studeerde in 2018 cum laude af bij Lena Lootens aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Voor haar studie aan het conservatorium behaalde ze in 2012 haar bachelor Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Tijdens haar studiejaren werkte ze aan rollen als Vitige uit Flavio van Händel, Susanna uit Le Nozze di Figaro en Vitellia uit La Clemenza di Tito van Mozart. Daarnaast maakte ze in haar derde studiejaar deel uit van het koor van operahuis de Munt in Brussel. Na haar studie vertolkte ze de rol van Second Witch in Dido & Aeneas van Purcell en Fiordiligi in Così fan tutte van Mozart in een tour door Vlaanderen.

Esther was een soliste in Bach’s Matthäus-Passion, Hohe Messe en Magnificat, Gloria van Vivaldi, Carmina Burana van Orff en Mozarts Requiem en Krönungsmesse. In 2018 zong ze Mahler 4 onder leiding van sir Roger Norrington.

Esther heeft ook affiniteit met moderne muziek, zo zong zij in 2016 de première van de liederencyclus Entre deux chemises van Gillis Sacré en van De Tempelberg van Nina Fukuoka in de rol van Rachida.

Op haar liedrepertoire staan verschillende cycli zoals Frauenliebe und Leben en Liederkreis Op. 39 van Schumann en Ariettes Oubliées van Debussy. Daarnaast zong zij liederen van onder andere Schubert, Strauss, Poulenc en Barber en deed ze in 2018/2019 mee aan de Udo Reinemann internationale lied masterclass onder leiding van Christianne Stotijn.

In 2021 won Esther de Sweet Sorrow Award tijdens de finale in Utrecht. In 2019 ontving ze de Ingeborg Köberle prijs van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Deze prijs wordt jaarlijks toegewezen aan de meest uitzonderlijke student uit de oude en klassieke muziek afdeling als aanmoediging. Esther was finalist in de volgende concoursen: ‘Concours International de chant de Marmande’ in de categorie “Mélodie française” (2018), ‘Les Nouveaux Talents de l’Art lyrique’ (2018) en prijswinnares in de internationale ‘Bell’Arte’ zangwedstrijd (2018) en het ‘Bach Vocalistenconcours’ (2016).

Ze nam deel aan masterclasses van onder andere Margreet Honig, Miah Persson, Christophe Prégardien en Julius Drake en wordt momenteel gecoacht door Hanneke de Wit.

%d bloggers liken dit: