Biografie

Sopraan Esther Kouwenhoven studeerde in 2018 cum laude af bij Lena Lootens aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Voor haar studie aan het conservatorium behaalde ze in 2012 haar bachelor Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Tijdens haar studiejaren werkte ze aan rollen als Vitige uit Flavio van Händel, Susanna uit Le Nozze di Figaro en Vitellia uit La Clemenza di Tito van Mozart. Na haar studie vertolkte ze de rol van Second Witch in Dido & Aeneas van Purcell, Fiordiligi in Così fan tutte van Mozart en Gilda in Rigoletto van Verdi in een tour door België en Frankrijk.

Esther was een soliste in onder andere Bach’s Matthäus-Passion, Johannes-Passion, Hohe Messe en Magnificat, het Gloria van Vivaldi, Mozarts Requiem en Krönungsmesse en de Petite Messe Solennelle van Rossini. In 2018 zong ze Mahler 4 onder leiding van sir Roger Norrington.

Op haar liedrepertoire staan verschillende cycli zoals Frauenliebe und Leben en Liederkreis Op. 39 van Schumann en Ariettes Oubliées van Debussy. Daarnaast zong zij liederen van onder andere Schubert, Strauss, Poulenc en Barber en deed ze in 2018/2019 mee aan de Udo Reinemann internationale lied masterclass onder leiding van Christianne Stotijn en georganiseerd door operahuis De Munt in Brussel.

In 2021 won Esther de Sweet Sorrow Award tijdens de finale in Utrecht. In 2019 ontving ze de Ingeborg Köberle prijs van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Deze prijs wordt jaarlijks toegewezen aan de meest uitzonderlijke student uit de oude en klassieke muziek afdeling. Esther was finalist in de volgende concoursen: ‘Concours International de chant de Marmande’ in de categorie “Mélodie française” (2018), ‘Les Nouveaux Talents de l’Art lyrique’ (2018) en prijswinnares in de internationale ‘Bell’Arte’ zangwedstrijd (2018) en het ‘Bach Vocalistenconcours’ (2016).

Ze nam deel aan masterclasses van onder andere Margreet Honig, georganiseerd door het Internationaal Vocalisten Concours ‘s-Hertogenbosch en Miah Persson, Christophe Prégardien en Julius Drake in de Udo Reinemann masterclass. Esther wordt momenteel gecoacht door Hanneke de Wit.

%d bloggers liken dit: